Topinambur
Słonecznik bulwiasty - Helianthus tuberosus- Topinambur
"Polski żeń-szeń", "cytrus Północy" czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus) - cukrzyca, choroby gastryczne, otyłość, choroby serca.
Raz posadzony plonuje conajmniej dziesięć lat - alternatywa dla ziemniaków.
Topinambur
Topinambur Helianthus tuberosus L. należy do roślin wieloletnich z rodziny astrowatych Astraceae , ma wysoką , wzniesioną łodygę (2,5-3,5 m) z bujną zieloną masą liści. Liście górne są podłużne jajowate lub lancetowate, dolne sercowate, grubo piłkowane i zaostrzone.
Jest bardzo dekoracyjną rośliną z kwiatami podobnymi do słonecznika, ale dużo mniejszymi. Koszyki kwiatowe o średnicy 4-8 cm wzniesione są prosto, z zielonymi lancetowatymi listkami okrywy. Kwiaty języczkowate są żółte, płonne, rurkowate, ciemnożółte, obupłciowe, przypominające małe słoneczniki. Bulwy nie maja zazwyczaj określonego kształtu, Podziemna część rośliny szybko się rozrasta na dużej powierzchni. Jedna roślina może wytwarzać do 50-80 bulw różnych rozmiarów.
Topinambur jako sposób dokarmiania zwierzyny leśnej
Właściwości odżywcze i odporność na niskie temperatury czyni tę roślinę znakomitym sposobem dokarmiania dzikiej zwierzyny ( Zwierzyny łownej )
Zapach bulwy topinamburu dla zwierzyny wyczuwalny jest z dużych odległości więc plantacja lub miejsce wyłożenia karmy jest szybko odnajdywane przez zwierzęta.
Nadleśnictwa, Koła łowieckie oraz inne instytucje dokarmiające zwierzynę dziką wysoko cenią sobie bulwy Topinamburu jako treściwą pasze i prosty sposób dokarmiania.
Właściwości lecznicze topinamburu
Wartości odżywcze bulw topinamburu są godne polecenia, zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę, zawierają bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Walory lecznicze topinamburu zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin , dostępnego w aptekach. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinamburu są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu.
Poza substancjami zapasowymi bulwy
zawierają niezwykle liczne i różnorodne związki, m.in. ustalono, iż
zawartość kwasu askorbinowego (witamina C) i tiaminy (witamina B1) w
bulwach topinamburu jest dwukrotnie większa niż w ziemniakach, które
również stanowią niedoceniane źródło tych witamin. Bulwy zawierają także
dużo potasu, cynku, fosforu, żelaza, a przede wszystkim krzemionki –
tutaj, topinambur bije wszelkie rekordy.
Jednym z ważniejszych węglowodanów jest rozpuszczalna w wodzie inulina,
składająca się z prostych łańcuchów fruktofuranozy połączonych
wiązaniami glikozydowymi. Inulina w organizmie człowieka ulega
hydrolizie do fruktozy, która może być bezpiecznie używana przez chorych
na cukrzycę ze względu na odmienny tor metabolizmu w porównaniu z
glukozą, utylizowaną jedynie w obecności insuliny.
Inulina i
fruktoza są gotowymi produktami do wykorzystania przez komórki
organizmu, dlatego mogą służyć w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy.
Według niektórych danych stosowanie topinamburu nie tylko powoduje
normalizację glikemii, ale także może mieć korzystny wpływ w przypadku
występowania retinopatii cukrzycowej.
Inulina, łącznie z pektynami i błonnikiem, wiąże dużą ilość
niepotrzebnych i szkodliwych związków, takich jak metale ciężkie,
radionuklidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, związki toksyczne. Związki
te trafiają do organizmu z pożywieniem lub są wytwarzane w świetle
jelita; efektem zaburzeń procesów przemiany materii w organizmie może
być niestrawność jelitowa, zatrucia, alergie; bardziej odległym skutkiem
może być upośledzenie czynności detoksykacyjnej wątroby. Inulina pobudza
kurczliwość ściany jelita, co powoduje wydalenie zbędnych, szkodliwych
substancji oraz regulację fizjologicznych czynności człowieka poprzez
normalizację stolca w uporczywych zaparćach.
Inulina podnosi sprawność energetyczną komórek organizmu (każde
obciążenie komórki prowadzi szybko do wyczerpania rezerw energetycznych;
następstwem tego może być przesunięcie wartości pH. niedobór tlenu,
śmierć komórki) komórka otrzymuje do dyspozycji substrat energetyczny w
postaci szybko i łatwo przyswajalnego monocukru – fruktozy.
Inulina zapobiega również infekcji dróg moczowych. Część fruktozy nie
strawionej w przewodzie pokarmowym wydalona zostaje przez błony
kłębuszków nerkowych do pęcherza, gdzie działa na zasadzie przylegania
do niej bakterii chorobotwórczych.
Topinambur ma także działanie hepatoprotekcyjne i immunostymulujące,
które to działania są coraz częściej uważane za niezbędny element
profilaktyki chorób nowotworowych.
Na rynku światowym od dawna są dostępne preparaty zawierające wyciąg z
topinamburu, również na polskim rynku został zarejestrowany ostatnio
taki preparat (TOPINULIN).
Topinambur był i nadal jest często stosowany w medycynie ludowej. Oto
przykłady receptur zaczerpniętych z doświadczeń różnych narodów:
W chorobach serca, naczyń
krwionośnych i w cukrzycy:
Sok z bulw topinamburu – 100 g
Sok z owoców kaliny – 50 g
Sok z czerwonego buraka – 50 g
Sok z marchwi – 50 g
Zmieszać. Przyjmować po 50 g w ciągu dnia.
W chorobach reumatycznych
(kąpiele):
Zieloną (nadziemną) część rośliny w ilości 1-1,5 kg pokroić (niezbyt
drobno), włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 20-25 minut. Następnie
wywar odcedzić, wlać do wanny, rozcieńczając 1: 5 wodą. Poleżeć
10-15 minut, następnie umyć mydłem. Taki sam wywar można sporządzić z
suszonych bulw i pędów.
Kąpiele można stosować codziennie lub, co drugi dzień. Po cyklu 20
zabiegów należy zrobić 15-20 dniową przerwę.
W celu ogólnego wzmocnienia
organizmu:
Pić napar z: liści czarnej porzeczki (3-4 szt.), jarzębiny (5 szt.),
młodych liści topinamburu (3-4 szt.), trochę mięty lub melisy; można
także dodać do smaku czarną herbatę.
Ze względu na wielokierunkowe działanie terapeutyczne topinamburu warto
wykorzystywać tę roślinę w kuchni. Latem można go dodawać do sałatek.
Bulwy należy zetrzeć na tarce, dodać sałatę, natkę pietruszki,
szczypiorek, sok z cytryny lub śmietanę. Smaczne i odżywcze są upieczone
bulwy topinamburu w piekarniku, tak samo jak ziemniaki. Można zrobić
również placki z bulw, podobnie jak ziemniaczane: 1 kg bulw zetrzeć na
tarce, dodać 1 kubek ciepłego mleka, 1 jajko, 2,5 kubka mąki, sól,
pieprz, smażyć na gorącej patelni.
Topinambur można konserwować i marynować z cebulą i czosnkiem, marchwią
zalewając sokiem pomidorowym i octem lub kisić jak kapustę.